H επικεφαλής της »Swedbank» απολύθηκε εν μέσω σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων

Η »Swedbank» απέλυσε την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας εν μέσω του αυξανόμενου σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων, το οποίο δήλωσε ο Σουηδός δανειστής ότι έχει «ασκήσει τεράστια πίεση» στις δραστηριότητές του.

Ο δανειστής ανακοίνωσε την απόλυση της Birgitte Bonnesen λίγο πριν την αναμονή της ετήσιας γενικής συνέλευσής της στη Στοκχόλμη την Πέμπτη και έρχεται μετά από αναφορές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σουηδίας στο προσκήνιο.

Η Bonnesen είναι η δεύτερη επικεφαλής της σκανδιναβικής τράπεζας που θα αφαιρεθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω ισχυρισμών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Thomas Borgen παραιτήθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, »Danske Bank», το περασμένο φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο, η »Danske» παραδέχτηκε ότι περίπου € 200δις (€ 178δις) ταμειακά διαθέσιμα μέσω του εσθονικού υποκαταστήματός της ήταν ξεπλυμένα χρήματα από χώρες όπως η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.
Η έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα »SVT» ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (£ 3,2 δισ.) ύποπτων συναλλαγών κινήθηκαν μεταξύ των βαλτικών λογαριασμών της »Swedbank» και της »Danske Bank» μεταξύ 2007 και 2015.

Η »Swedbank» διαθέτει 900.000 ιδιώτες και 130.000 εταιρικούς πελάτες και μερίδιο αγοράς περίπου 60% των πληρωμών της Εσθονίας.

«Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες έχουν δημιουργήσει τεράστια πίεση στην τράπεζα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της »Swedbank», Λαρς Ιντερμάρκ.

Πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να απολύσει τη Birgitte Bonnesen από τη θέση της. Με αυτό είπε, η Birgitte Bonnesen κατά τη διάρκεια των τριών ετών της ως CEO έκανε σημαντική συμβολή δημιουργώντας μια κορυφαία ψηφιακή τράπεζα με φυσική παρουσία ».

Swedish lender ousted Birgitte Bonnesen

Η »Swedbank» έχει διορίσει τον γενικό διευθυντή της, τον Anders Karlsson, ως γενικό διευθυντή, καθώς επιδιώκει τη μόνιμη αντικατάσταση της Bonnesen.

Η αποχώρηση της Bonnesen σηματοδοτεί μια στροφή για το συμβούλιο της »Swedbank», το οποίο την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσε τη «συνεχή εμπιστοσύνη του στον CEO και την ικανότητά του να ηγείται και να διαχειρίζεται το έργο της τράπεζας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Μέχρι τη Δευτέρα, ανακοινώνει σχέδια για την ενίσχυση του διοικητικού της συμβουλίου με ένα δέκατο μέλος, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην τράπεζα «ενόψει των πρόσφατων αναφορών σχετικά με την υποψία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε αρχικά καταρτίσει εξωτερικούς ανακριτές για να εξετάσει τους ισχυρισμούς της »SVT» και αργότερα επιβεβαίωσε ότι η σουηδική αρχή χρηματοπιστωτικής εποπτείας είχε επίσης πρόσβαση στα υλικά.

Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι διεξάγει μια «βαθύτερη ανασκόπηση» σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και καθιέρωσε μια μονάδα πληροφοριών για το έγκλημα στο εσωτερικό της τράπεζας «για να εξασφαλίσει μια συνεχή εστιασμένη προσέγγιση καθώς η εγκληματική συμπεριφορά αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα σχετικά με το χειρισμό των καταγγελιών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τις τελευταίες ημέρες.

Η σουηδική αρχή οικονομικού εγκλήματος, τοπικά γνωστή ως »EBM», αυτή την εβδομάδα διεύρυνε την έρευνά της σχετικά με την »Swedbank» για να συμπεριλάβει την απάτη. Η »EBM» δήλωσε ότι η »Swedbank» έδειξε ότι διέδιδε παραπλανητικές πληροφορίες στο κοινό και στην αγορά σχετικά με το τι ήξερε για την ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις επιχειρήσεις της στη Βαλτική.

Η προκαταρκτική έρευνα της »ΕΒΜ» δεν κάλυψε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά το πώς η διοίκηση χειρίστηκε πληροφορίες σχετικά με υποψίες για παράλογες συμπεριφορές και την παρουσίασε στο κοινό και στην αγορά.

Πηγή: https://www.theguardian.com/business/2019/mar/28/

There are no reviews yet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *